Tworzenie wspaniałych drinków to w
części sztuka, w części nauka, a w innej teatr. Ten ostatni aspekt ujawnia się
podwójnie w trakcie specjalnych okazji takich jak np: Dzień Kobiet, Nowy Rok
czy Halloween.
W te dni, ludzie lubią dostać coś
niecodziennego, coś co przykuwa oko i zwraca uwagę innych gości. Tzw. „efekt
wow”. Lubią jak drink nie tylko przykuwa uwagę pijącego, ale także ludzi w
około. Jak dumny paw, który chwali się swoim ogonem. Kto nie lubi czuć się wyjątkowo?
Wielu wykwalifikowanych barmanów
i baristów do osiągnięcia tego celu używa suchego lodu.
Dzięki inspirującemu połączeniu
syropów Mathieu Teisseire i tego „magicznego lodu” możesz dosłownie stworzyć
magię w szklance. Wyobraź sobie płyn w kolorze szlachetnych klejnotów, z
których wydobywa się dym i para... uwierzcie, wygląda to nieziemsko! Efekt wow
w szklance!

Czym jest suchy lód?
Normalny lód to woda (H2O), która zamarza do postaci
stałej w temperaturze poniżej 0°C lub i topi się powyżej niej.
Suchy lód to stały dwutlenek
węgla (CO2). Ponieważ
zamarza w ekstremalnie niskich temperaturach, jest bardzo zimny. Dzięki temu
jest doskonałym środkiem chłodniczym i jest używany do błyskawicznego
zamrażania żywności w celu zachowania maksymalnej świeżości. Ale najciekawsze w
CO2 jest to, że nie ma on
stanu ciekłego – zamiast tego natychmiast przechodzi ze stanu stałego w stan
gazowy w (wciąż szokująco niskiej) temperaturze -78°C.
Naukowa nazwa takiej przemiany
ciała stałego w gaz, jak wiemy, nazywa się sublimacją. Bariści i barmani mogą
wykorzystać tę właściwość, aby stworzyć specjalne efekty pełne dymu i mgły.

Jak bezpiecznie używać suchego
lodu
W przeciwieństwie do zwykłego
lodu, suchego lodu nie można po prostu dodać do napoju. Nigdy nie umieszczaj
lodu w pitym płynie ani nie podawaj go bezpośrednio klientom. Suchy lód może
powodować „poparzenia” podobne do odmrożeń, jeśli wejdzie w bezpośredni kontakt
ze skórą lub poważniejsze skutki, jeśli zostanie połknięty.
Podczas pracy z suchym lodem zawsze
noś izolujące rękawice. Przechowuj go bezpiecznie i zawsze poza zasięgiem
dzieci. Skoro już znacie zagrożenia to czas na bycie kreatywnym!

Użyj French Press, aby zwrócić
na siebie uwagę
French Press to nie tylko doskonały
sposób na serwowanie gorących napojów, ale sprawdza się idealnie do koktajli
zawierających suchy lód, ponieważ jego budowa zapobiega przedostawaniu się go
do napoju. Małe French Pressy mogą być używane do serwowania pojedynczych
porcji a większe do np. punchów czy drinków dla wielu osób.
Przygotuj koktajl jak zwykle, a
następnie wlej go do French Pressa i dodaj suchy lód. Wciskając tłok zatrzymasz
lód na dnie prasy. Wlej napój do szklanki i obserwuj szok na twarzach swoich gości,
gdy uwalniająca się para wylewa się z prasy i wiruje wokół szklanek.

Uwolnij parę i zapach za
pomocą Chilli Sticks
Chilli Sticks to łatwy sposób na eksponowanie
hipnotyzującego efektu suchego lodu w Twoich napojach, przy zachowaniu wygody i
bezpieczeństwa. Są to plastikowe pojemniki wielokrotnego użytku, wypełnione
suchym lodem i umieszczane bezpośrednio w napoju. Chilli Stick powoduje, że
napój bulgocze i uwalnia parę. Świetnie sprawdza się w bardzo aromatycznych napojach,
gdzie ulatniające się zapachy stają się kuszącą etiudą smaku. Ze względów
praktycznych najlepiej sprawdzają się do nich długie szklanki typu Collins. Wystarczy
wrzucić Chilli Stick do napoju, zamieszać a magia (efekt wow) zadzieje się sama.
Jestem pewien, że już masz pomysł
w jaki sposób wykorzystać suchy lód na swoim barze. Puszczaj wodze fantazji,
ale pamiętaj o zachowaniu wszystkich środków bezpieczeństwa.
Przeglądaj nasze przepisy,
odkrywaj najnowsze trendy i porady oraz bądź na bieżąco!
https://www.barexpert.pl/PL-H21/przepisy-na-koktajle.html