Grarnisze – czyli dekoracje koktajli i dań, zmieniały się na
przestrzeni dziejów. Od prostego jabłka w buzi pieczonego prosiaka po wykwintne
sałatki piętrzące się na brzegu szklanki. Ale zgodnie z zasadą: simple is
better – proste jest lepsze, to właśnie minimalistyczne ozdoby przechodzą teraz
renesans.
Niezależnie od tego, czy są to koktajle, miksery, szejki,
czy nawet kawa, możesz naprawdę urozmaicić i podkreślić swoją barmańską kreację
za pomocą prostego i nie tak nudnego garni. Dzięki temu będzie się on wyróżniał
na dla innych drinków, a co za tym idzie, jego konsument będzie wyróżniał się
na tle innych gości.

Sztuka ozdabiania nie ma sztywnych zasad. To co proste i
eleganckie w jednej części świata, może być postrzegane jako nudne i oklepane w
innej. Dla przykładu: burak – dla nas oklepane tanie warzywo, kojarzące się z
czymś wręcz chamskim, w Azji postrzegane jest jako rarytas i coś egzotycznego.
Musisz poznać swoje środowsko i to, co lubią Twoi klienci. Nie bój się
eksperymentować i zobacz, co działa dla Ciebie w ramach kulturowych oczekiwań i
norm.

Do kawy i inny gorących napojów można podejść podobnie – nie
jest niczym niezwykłym widzieć wyszukane kreacje w kawie specialty, choć
najczęściej ograniczają się wtedy do pięknej filiżanki. W rzeczywistości
skromna gorąca czekolada została w ostatnich latach przekształcona w dochodowy
element menu (zwłaszcza w okresie zimowym), oferując rozbudowane i pomysłowe
kombinacje smakowe przy użyciu syropów i innych dodatków, takich jak
ciasteczka, czekoladki czy słodycze. Może to zamienić gorący napój w deser i
zachęcić gości do pozostania w Twoim lokalu nieco dłużej. To samo dotyczy
koktajli mlecznych i moktaili. Na przykład: całym celem robienia Freakshakes,
są duże, wręcz przytłaczające sam koktajl dekoracje.
Przyciągający wzrok, charakterystyczny dodatek może być
postrzegany jako wyznacznik tożsamości ozdabianego napoju, równocześnie
dopasowując się do stylu i etosu Twojego baru. Niektóre stawiają na coś
prostego, a inne wybierają dodatki i napoje, które momentalnie trafiają na
Instagrama i robiąc Ci darmową reklamę. Dowiedz się, w jakim spektrum znajduje
się Twój bar lub i dostosuj do niego dekoracje. Postaraj się być unikalny i
opracuj swój własny pomysł!
Dobrze przemyślana i zbudowana strategia dekorowania może
naprawdę przynieść dużo korzyści korzyści, dlatego mamy 6 przydatnych
wskazówek, które pomogą Ci w wybraniu swojej „ścieżki dekoracji”

Umiejętność posługiwania się nożem
Owoce są prawdopodobnie najpopularniejszym dodatkiem do
napojów, więc upewnij się, że Twoi pracownicy mają dobrej jakości, ostry nóż do
obrabiania owoców. Może się to wydawać oczywiste i błahe, ale niewłaściwy nóż,
na przykład ząbkowany, rozerwie owoc i zepsuje jego wygląd.
Staraj się wybierać nóż o prostych krawędziach i poświęć
trochę czasu na przeszkolenie zespołu w zakresie korzystania z tego narzędzia.
Jest to zarówno ważne z perspektywy produktu, ale też odpowiedzialne, ponieważ
nie chcesz wypadków i urazów za ladą.
Możesz też zwrócić uwagę na czas przygotowania i metodę
ograniczania odpadów. Dekoracje owocowe są świetne, ale nie możesz ich przetrzymać
na następny dzień, więc nastaw swój zespół na utrzymanie niskiego poziomu
odpadów. Oczywiście nie zawsze musisz korzystać ze świeżych owoców:
możesz eksperymentować z suszonymi i liofilizowanymi owocami, które mają
dłuższy okres przydatności do spożycia, lecz trochę inny profil smakowy.

Spójność kluczem do sukcesu
Starannie zaplanuj dekorację i sprawdź, czy łatwo ją
przygotować i złożyć. Po przetestowaniu przekaż szczegółowe instrukcje i
przeprowadź szkolenie dla swojego zespołu, aby upewnić się, że wszyscy wykonują
je w ten sam sposób. To bardzo ważne, aby wszyscy byli na tym samym poziomie,
jeśli chodzi o odbiór koktajli przez klientów, ale także po to aby ograniczyć
marnotrawstwo, które może pochłonąć zyski.
Im bardziej złożone dekoracje, tym większe
prawdopodobieństwo, że nie będą one za każdym razem takie same, więc upewnij
się, że być dostosować je do aktualnych umiejętności swojego zespołu.

Szukaj inspiracji na Instagramie
Instagram szybko staje się najbardziej wiarygodnym źródłem
informacji dla barmanów. Jest to idealne miejsce, w którym można sprawdzić
najnowsze trendy i inspiracje, więc też aktualne trendy w dekorowaniu. Zajrzyj na konta instagramowe znanych barów z całego świata,
a nawet konta konkurencji, aby zrozumieć, co jest teraz na topie w branży i
jakie masz możliwości. Koniecznie podziel się swoimi ulubionymi pomysłami z
zespołem, w końcu dwie głowy to nie jedna.
Londyński bar Nightjar to świetne miejsce, aby znaleźć
pomysły na wyjątkowe kreacje. Każdy z nich zdaje się opowiadać inną historię –
tworzy bardzo przemyślane i unikalne doznania związane z piciem dla swoich
gości. Zabawa nostalgią to często dobry sposób na dodatki – pomyśl
o dobrze znanych i rozpoznawalnych słodyczach, czekoladkach naklejkach czy
drobnych bibelotach, które przywołują miłe wspomnienia i wzbudzają ciepłe
skojarzenia.

Kolor i kontrast
Kolor i kontrast są ważne, jeśli chodzi o tworzenie
dekoracji. Wybierz dodatki, które się nie zlewają ze sobą i dobrze uzupełniają
smak i kolory tworzonego napoju.
Dobrym przykładem jest marka Mathieu Teisseire, która wkłada
dużo pracy, aby nasza szeroka gama smaków oferowała tak duży wybór i pozwala
znaleźć odpowiedni akcent dla Twojego napoju.
Podkreśl sezonowość
Sezonowość jest zawsze w modzie – wystarczy spojrzeć na
Pumpkin Spiced Latte ze Starbucksa, dla niektórych to pierwsza oznaka początku
jesieni.
Jaka będzie Twoja wersja PSL? Jak będziesz odzwierciedlać
sezonowość? Jak podkreślisz lato w swoich napojach? Używanie składników
sezonowych o określonej porze roku jest zawsze mile widzianym akcentem, ale
oznacza to również, że musisz zmieniać dodatki kilka razy w roku.
Ale co powiesz na to, aby pójść nieco dalej i wykorzystać
takie święta jak Walentynki, Wielkanoc, Halloween czy Boże Narodzenie, aby
zachwycić gości? Czego będziesz używać do stworzenia koktajlowej reprezentacji
pory roku? Puść wodze fantazji i włącz przemyślane jadalne dekoracje.