Ilość produktów:
Wartość zamówienia:
0
0,00 zł
Do darmowej wysyłki brakuje: 
350,00 zł


POV#2: Grenadyna. Z cukrem czy bez cukru
22.11.2022


pov2-grenadyna-z-cukrem-czy-bez-cukru

Jak zapewne zauważyliście, oferta naszego sklepu barexpert.pl ma bardzo szeroki zakres syropów Mathieu Teisserie – od bidonów z 0% cukru do profesjonalnych barmańskich syropów. Postanowiłem w dzisiejszym wpisie, na podstawie grenadyny, przybliżyć Wam różnice między nimi oraz ich charakterystykę. Zapraszam zatem na POV #2

Teisseire, Teisseire 0%, Mathieu Teisseire… o co z tym chodzi? Po pierwsze, są to syropy produkowane przez jedną i tą samą markę od ponad 100lat lat. Każdy z nich opiera się na naturalnych składnikach i francuskiej alpejskiej wodzie źródlanej z dodatkiem cukru. I to właśnie to, różni te syropy, mimo wspólnych części. Pamiętacie nasz wpis o PROPORCJACH? Odgrywają one tutaj szalenie ważną role. Proporcje naturalnych soków w poszczególnych wariantach wyglądają następująco:

Mathieu Teisseire Grendine: sok z granatu z koncentratu (10%)

Teisseire Grenadine: sok owocowy z koncentratów 11% (owoce czerwone 8%: malina 3%, czarny bez 2,5%, czerwona porzeczka 1,5%, czarna porzeczka 1%; cytryna 3%)

Teisseire Grenadine 0%: soki owocowe z koncentratów 12% (owoce letnie 9%: czarny bez 5,3%, czerwona porzeczka 1,5%, czarna porzeczka, 1,1%, malina 1,1%; cytryna)

Jak widzicie różnice między nimi są dość znaczące, im mniej cukru tym więcej producent musi użyć soku owocowego – jak wiecie już, cukier to nośnik smaku. Odgrywa on zatem znacząca rolę.
Pamiętacie nasz 
WPIS o cukrach? Zachęcam do wejścia w link i przypomnienia sobie różnic między nimi.


Mathieu Teisseire Grendine: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy

Teisseire Grenadine: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy

Teisseire Grenadine 0%: sukraloza, acesulfam K

Producent deklaruje, że mieszanina cukru i syropu glukozowo-fruktozowego daje najlepszą konsystencje i sprawia, że z czasem syrop się nie krystalizuje. Mogę to potwierdzić: żaden z nich nie osadza się na szyjce (co jest częstym problemem w przypadku tzw. home made)

No I oczywiście najbardziej rzucającą się rzeczą jest opakowanie. Mathieu Teisseire jako jedyny w tym zestawieniu posiada szklaną butelkę. A czemu? Mogę się jedynie domyślać, że używając jej na barze dużo łatwiej jest monitorować jego ilość, no i stanowczo lepiej wygląda i jest trwała.

Teisseire sprzedawane są w aluminiowych bidonach, które o dziwo są bardzo wygodne w użytkowaniu i dawkowaniu. Czemu takie opakowanie? Wiąże się to z tradycją i historią tej marki. W dawniejszych czasach Teisseire sprzedawał swoje syropy w… tubkach. Tak, w tubkach! Był on wtedy delikatnie innej konsystencji, był gęstszy, ale sami musicie przyznać, że pobudza to wyobraźnię. Syrop w tubce jak skondensowane mleko. Fantastyczny pomysł, choć wydaje mi się, że mało użytkowy.

Grenadyna jest klasycznym barmańskim syropem, dlatego też wybrałem ten smak do porównania. W oryginale był on robiony z granatu z dodatkiem wody pomarańczowej. Był cierpko słodki z lekkim kwiatowym finiszem. Dzisiejsze grenadyny robi się już z trochę innych składników, ale zasada jest podobna: grenadyna ma być słodka, kwiatowa i delikatnie cierpka. A przede wszystkim czerwona. Bez grenadyny nie byłoby takich klasyków jak Tequila Sunrise czy Mary Pickford. Grenadyna jest jednym z najczęściej używanych syropów na barze i tzw. „must-have”. Mój domowy koktajlbar nie jest inny, grenadyna zawsze musi się w nim znaleźć.

Zatem sprawdźmy, jak wypadają one w bezpośredniej konfrontacji:



MATHIEU TEISSEIRE GRENADINE

Smak: wyczuwalna nuta cierpkiego owocu granatu. Kwaśny z dużą ilością świeżości. Posmak karmelizowanych migdałów. Słodki i aksamitny w swojej konsystencji.

Dawkowanie: 1 część syropu na 7 części wody

Kolor: Bardzo naturalny czerwony kolor owoców granatu.

Podsumowanie: na pewno najbardziej zbliżony składem do oryginalnej grenadyny. Dość duża ilość skoncentrowanego soku z granatu (posiada go jako jedyny z całej trójki). Widać, że jest skierowany do profesjonalistów o wygórowanych oczekiwaniach.




TEISSEIRE GRENADINE

Smak: Kwaśna nuta czerwonych owoców z dużą ilością świeżości. Rozbudowany o wyczuwalne aromaty wanilii. Na końcu karmelowy i migdałowy.

Dawkowanie: 1 część syropu na 9 części wody

Kolor: Bardzo naturalny różowy odcień.

Podsumowanie: grenadyna na domowy użytek. Mimo braku soku granatu w składzie naprawdę smaczna i nadająca się do prostych koktajli. Bardziej wydajna. Posiada także cierpki posmak, ale zostaje on wyważony przez aromat wanilii. Idealna do lemoniad.


TEISSEIRE GRENADINE BEZ CUKRU

Smak: Zdziwienie, prezentuje dokładnie to samo co wersja cukrowa: kwaśna nuta czerwonych owoców z dużą ilością świeżości, wanilii. Na końcu nuty karmelu i migdałów. Nie posiada charakterystycznego posmaku słodziku. Na pewno jest dużo bardziej „płynny” niż poprzednicy.

Dawkowanie: 1 część syropu na 9 części wody

Kolor: Bardzo naturalny różowy odcień.

Podsumowanie: dla mnie faworyt. W czasach, gdzie ludzie zaczynają unikać cukru, sprawdzi się jak ulał do dietetycznych lemoniad i smakowych gazowanych napojów. Daje dokładnie to samo co poprzednik, ale bez dodatku cukru i z delikatnie większą ilością soków w swoim składzie.

 

NA MECIE

Wybór nie był zbyt trudny. Dla mnie jest 2 zwycięzców:

·        MATHIEU TEISSEIRE GRENADINE – jako idealny do koktajli

·        TEISSEIRE GRENADINE BEZ CUKRU – jako idealny do lemoniad. Daje dokładnie to samo co wersja „cukrowa” ale jednak ma dużo mniej kalorii.

…Ale pamiętajcie, każdy ma swoje potrzeby i swoje preferencje, dlatego też poniżej znajdziecie linki do każdego produktu. Smacznego i pozdrawiam!

https://www.barexpert.pl/PL-H4/produkty/86/mathieu-teisseire-grenadine-07-l-grenadina-butelka-szklana.html

https://www.barexpert.pl/PL-H4/produkty/84/teisseire-grenadine-06-l-grenadyna-bidon-aluminiowy.html

https://www.barexpert.pl/PL-H4/produkty/85/teisseire-grenadine-bez-cukru-06-l-grenadyna-bidon-aluminiowy.html

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem