Ilość produktów:
Wartość zamówienia:
0
0,00 zł
Do darmowej wysyłki brakuje: 
350,00 zł


Szefowie Kuchni na Barze
27.07.2023


szefowie-kuchni-na-barze

Podobnie jak szef kuchni, który tworzy urzekające i aromatyczne dania, tak barman łącząc ze sobą alkohole, syropy i różne dodatki, tworzy idealne koktajle. Ale czy ich rola ogranicza się do gotowania czy miksowania? Czy istnieje bardziej kreatywny pierwiastek ich zawodów? W ostatnich latach postrzeganie profesjonalnych barmanów zmieniło się - ze zwykłych „nalewaczy piwa” stali się artystami w swoim zawodzie, pełnymi pasji.


Skąd wziął się ten trend?

Ta zmiana w postrzeganiu barmanów nie jest przypadkowa: jest to wynik świadomego i skoordynowanego wysiłku całej branży w celu podniesienia roli barmana. Nie chodzi tylko o wypełnianie kufli piwem i miksowanie klasyków, lecz o innowacyjność, kreatywność, a nawet odrobinę teatralności. Umiejętności potrzebne do stworzenia idealnego koktajlu wykraczają daleko poza proste twistowanie klasyków czy „wlewania na oko”. Barmani są teraz stawiani na równi z szefami kuchni. Stali się odpowiedzialni za tworzenie wyjątkowych doświadczeń dla klientów, podobnie jak ich odpowiednicy w kuchni, a nawet muszą mieć dodatkowe social skille, ponieważ wchodzą w bezpośrednią interakcję z klientami. W związku z tym oczekuje się od nich więcej, co skłania do podjęcia specjalistycznych programów szkoleniowych, w których będą zdobywać nowe umiejętności i rozwijać już posiadane.





Zmiana postrzeganie klienta

Tak jak smakosze przychodzą do restauracji w poszukiwaniu popisowego dania szefa kuchni, klienci także udają się teraz do barów w poszukiwaniu najnowszego dzieła swojego ulubionego barmana. Artyzm i umiejętności wymagane do stworzenia takich napojów nie pozostają niezauważone, a konsumenci odnoszą się teraz do barmanów z takim samym szacunkiem, jaki jest zwykle zarezerwowany tylko dla najlepszych szefów kuchni. To nowo odkryte uznanie odzwierciedla zmianę w kulturze konsumpcji, w której jakość, oryginalność i odbiór są tak samo ważne, jak sam napój, jeśli nawet nie większy.






Korzyści płynące ze współpracy szefów kuchni i barmanów

Harmonia między barem a kuchnią może zapewnić niezrównane doznanie dla gości w Waszej restauracji.

- Współpraca między kuchnią a barem może tworzyć symbiotyczny związek, dzięki czemu kuchenne pozostałości zamieniane są w koktajlowe złoto, równocześnie zmniejszając ilość odpadów i inspirując barmanów do tworzenia koktajli, które przykuwają uwagę smakiem i ideą.

- Szefowie kuchni i barmani mogą tworzyć tzw. food paring, w którym napoje uzupełniają jedzenie, uszlachetniając cały posiłek.

- Wspólne opracowywanie menu przynosi także więcej korzyści. Taka współpraca zachęca do innowacji, a barmani i szefowie kuchni współpracując ze sobą, tworzą menu, które zaciera granice między jedzeniem a napojami, tworząc jedną wspólną ucztę dla podniebienia.

- Mogą oni także współpracować w pozyskiwaniu składników, aby pozyskać świeższe, bardziej unikalne i lokalne produkty. Pozwala to także na wzmacnianie więzi z lokalnymi dostawcami. Z czasem mogą oni hodować także specjalne odmiany ziół i warzyw na życzenie!

 


Podsumowując, zawód barmana zrobił duży krok do przodu, tworząc kreatywną przestrzeń, która może konkurować ze sceną kulinarną. Ta zmiana nie tylko przekształciła branżę, ale także oferuje klientom bogate i wciągające wrażenia. Ponieważ granice między barem a kuchnią wciąż się zacierają, zachęcamy osoby z branży do przejęcia inicjatywy w swoim miejscu pracy i inwestowania w umiejętności: swoje i innych. W końcu nasi barmani nie tylko serwują drinki: są szefami kuchni napojów.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Szczegółowe informacje znajdują się w POLITYCE PRYWATNOŚCI I WYKORZYSTYWANIA PLIKÓW COOKIES. OK, rozumiem