Jeśli czytacie na bieżąco nasze wpisy to
już zapewne wiecie, że sekretem każdego dobrego drinka
są proporcje. To one sprawiają, że smak naszego napoju jest zbalansowany i
nie dominuje w nim żadna niepożądana nuta smakowa. Ale, jak zachować
proporcje? Jak wyszejkować (czy jak to mawiają w niektórych rejonach
Polski: wyszejkerować) koktajl? Poniżej znajdziecie proste porady, jak przy
pomocy tego co znajduje się w każdej kuchni, zaskoczyć ludzi swoimi
umiejętnościami.

Jigger
Czyli miarka barmańska. Prosty „kieliszek”
gdzie z jednej strony znajdziemy „pełną porcje” a z drugiej, najczęściej,
połowę tej miarki. Najczęściej jest zwężany pośrodku dla ułatwienia
trzymania i obracania. Najbardziej popularne są tzw. metalowe 40/20, czyli
miarki, które z jednej strony mają 40ml a z drugiej 20ml. Zapewne najbardziej
oczywistym dla Was alternatywnym wyborem będzie po prostu kieliszek.
Cóż... macie racje! Na nasze szczęście żyjemy w kraju, gdzie naszym narodowym
alkoholem jest wódka, dzięki temu w każdej kuchni jest chociaż jeden kieliszek.
A jeśli, trafiliście akurat do domu abstynenta, który skusił się Waszymi
opowieściami o pysznych koktajlach z naszej sekcji z przepisami, możecie też
użyć kieliszka z których je się jajka na miękko lub łyżki
stołowej. Ta ostatnia ma ok. 15ml, więc łatwo policzyć, że dwie „czubate”
łyżki to ok 40ml.

Shaker
Prosty przyrząd, zazwyczaj składający się
z 2 części. Ma proste, ale ważne zadanie: drastycznie schłodzić i napowietrzyć
płyn. Gdzie znaleźć jego alternatywę? Wystarczy zajrzeć albo do wysokiej
szafki, albo do tej niskiej i bardzo głęboko. Czego szukamy? Oczywiście,
że słoików! Nieodzowny element każdego studenta i powrotów od mamy
czy babci. Sprawdzi się też świetnie jako alternatywa nawet dla najlepszego
shakera! A wieczko może posłużyć jako proste sitko, które zatrzyma lód przed
wpadnięciem do środka. Świetnie też sprawdzi się jako szklanica
barmańska do stirowanych koktajli. Pamiętajcie, że jednak jest to
szklany pojemnik, broń Boże! nie walcie nim o blat lub nie wlewajcie gorących
płynów!

Łyżka barmańska
Łyżka barmańska to długa, prosta łyżka –
przypominająca tą do kawy latte. Służy jako miarka małych ilości alkoholu (ma
ok 2ml) oraz to stirowania koktajli. Do czego? Otóż stirowanie
to nic innego jak mieszanie płynu z lodem. Ma za zadanie rozwodnić go i
schłodzić – ale nie tak mocno jak w przypadku shake’owania. Jest to bardzo
elegancka technika, ale wymaga trochę wprawy, aby sprawnie obracać łyżka w
palcach nie wzburzając płynu. Przyrządza się tak między innymi Manhattana czy Old
Fasioned. Funkcje mierzenia małych ilości może zastąpić łyżeczka do kawy
czy herbaty, ale już do wymieszania nada się tak sobie – będzie Ci przeszkadzać
lód. Świetnie sprawdzi się wtedy pałeczka lub po prostu słomka.
Spróbuj sam, jakie to łatwe!

Muddler
Muddler przypomina w swoim kształcie mały
wałek lub moździerz kuchenny. Ma za zadanie ugnieść twardsze rzeczy takie jak:
całe części owoców czy zioła. Dzięki temu wydobywamy głębszy smak ze
składników. Dobrego Mojito bez muddlera nie zrobisz, uwierz mi
na słowo! Czym zatem go zastąpić? Wystarczy prosta, drewniana łyżka!
Odwróć ją do góry nogami i proszę bardzo! Możesz w prosty i łatwy sposób
zastąpić ten bardzo ważny przyrząd z każdego baru!
Jak widzicie, przyrządzanie koktajli wcale nie jest takie trudne – wystarczy trochę wyobraźni.
Zachęcam zatem do poszerzania swojej wyobraźni i spróbowania tych alternatywnych sprzętów barmańskich z każdego domu, do przyrządzenia przepisów z naszej sekcji koktajlowej.
Kliknij w
link i przenieś się już teraz!